Wat bepaalt de waarde die een pandjeshuis wil geven voor een sieraad of ander goed?

De directe, minimale verkoopwaarde. Als het gaat om sieraden in eerste plaats de materiaalwaarde, als het gaat om gebruiksvoorwerpen de laagste actuele verkoopwaarde tweedehands. Zekerheid wil immers maximale zekerheid dat het goed ook daadwerkelijk de lening zal dekken indien deze niet wordt terugbetaald. Kijk voor verdere uitleg hier.

Ik wil een sieraad verpanden, maar het is gegraveerd. Maakt dat iets uit voor het beleenbedrag?

Aangezien pandjeshuizen bij sieraden voornamelijk kijken naar de materiaalwaarde zal dit weinig uitmaken. Bij bijzondere (antieke) stukken, waarbij de waarde van het sieraad een grotere rol speelt, heeft een gravure meestal wel een negatief effect op de beleenwaarde.

Ik heb iets beleend en heb 2 maanden de tijd om het op te halen. Nu wil ik het na 3 weken ophalen, moet ik dan over de hele 2 maanden rente betalen?

Nee, in de Burgerlijk wetboek is sinds 2014 vastgelegd dat pandjeshuizen de klant minimaal 2 maanden de tijd moeten geven om hun beleende goed terug te kopen. De rente wordt per kalendermaand gerekend. Haalt u binnen een maand op, dan hoeft u ook maar voor die ene maand rente te betalen!
In de meeste gevallen is het wel zo, dat als u na een maand en een dag het goed ophaalt, u behalve de rente kosten van de eerste maand ook de volledige maand zal moeten betalen, ook al is er pas 1 dag van de tweede maand voorbij.

Ik heb een goed verpandt, maar kan/wil het niet meer terugkopen, wat nu?

Over het algemeen hoeft u niets te doen, aangezien er sprake is van een zekerheidsrecht zonder de plicht om terug te kopen. Het risico dat u het goed niet zou ophalen ligt bij het pandjeshuis. Als het goed is heeft het pandjeshuis dat risico afgedekt met het beleende object.  Wel is het zo dat het vaak netjes is om te laten weten dat u niet van plan bent/in staat bent om het goed terug te kopen. Dit omdat sommige coulante pandjeshuizen anders wellicht onnodig lang het goed voor u bewaren. Dit is natuurlijk afhankelijk van het pandjeshuis en de relatie die u met de medewerkers heeft, want u bent het niet verplicht!